Windows 11 KB5030310, 23H2 sürümündeki temel özelliklerle birlikte kullanıma sunuluyor. Başka bir deyişle, bu güncelleme 22H2 sürümü için geldi lakin büyük 23H2 sürümüne ait birçok temel özelliği içinde barındırıyor.
Yeni sürüme geçiş yapanlar Windows Copilot’u kullanmaya başlayabilecek. Bunun yanında Dosya Gezgini yenilenirken farklı özellikler de sunuluyor. Ancak Windows 11 23H2 özelliklerini etkinleştirmek ekstra bir adım gerekiyor. Windows Copilot’u ve yeni Dosya Gezgini’ni denemek istiyorsanız “En son güncelleştirmeleri kullanıma hazır olur olmaz alın” ayarını aktif etmeniz lazım.
Böylelikle yeni özellikleri açan bir Windows Yapılandırma Güncelleştirmesi indiriliyor. Peki bunun nedeni ne? Microsoft’un işletim sistemindeki sorunları en aza indirmek amacıyla Windows 11 23H2 özelliklerini varsayılan olarak kapatmış olması. Windows Yapılandırma Güncellemesi, Windows 11 2023 Güncellemesi’nin 22H2 sürümündeki özelliklerini aktif etmek için kullanılan bir etkinleştirme paketi.
Kademeli olarak kullanıma sunulan KB5030310, 22H2 sürümü için isteğe bağlı bir güncelleme. Dolayısıyla Windows Update üzerinden “İndir ve Yükle” düğmesini manuel olarak seçmediğiniz sürece otomatik olarak indirilmez veya yüklenmez.
Microsoft, Windows 11 KB5030310 için doğrudan indirme bağlantıları da sağladı. Güncellemeyi Microsoft Update Catalog’dan almak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın ve katalogdaki “İndir” butonuna tıklayın. Son özellik güncellemesini doğrudan Ayarlar üzerinden alabilirsiniz, ancak geleneksel yöntem başarısız olursa, .msu paketini kullanabilirsiniz.
Söylediğimiz gibi, bu güncelleme doğrudan 23H2 sürümünü temsil etmiyor. 23H2 sürümüne dahil olan birçok özelliğe sahip. Büyük sürümle birlikte bu özelliklerin dışında daha fazlasını bekliyoruz.
Windows Copilot
Büyük güncellemenin en önemli özelliği Windows Copilot. Hepimizin bildiği gibi Microsoft, GPT-4 ve Bing Chat tarafından desteklenen Copilot için ciddi adımlar atıyor. Yapay zeka destekli bu yardımcı asistan ile komutlarınızı metin alanına yazarak işletim sisteminde dolaşabilirsiniz.
Görev çubuğundaki yeni renkli Copilot düğmesine tıklayabilir veya fişi çekilen Cortana’da olduğu gibi ‘WIN + C’ kısayolunu kullanabilirsiniz. Copilot, ekranın sağ tarafına bir kenar çubuğu veya yan panel olarak geliyor. Kenar çubuğunu taşımak veya ayarlamak mümkün olmasa da, Microsoft herhangi bir masaüstü içeriğini gizlememesini sağlamak için çeşitli UI optimizasyonları yaptığını söyledi.
Copilot diğer aktif uygulama pencereleriyle birlikte çalışıyor ve uygulamanın içeriğiyle etkileşim kurmak için kullanılabiliyor. Copilot ‘uygulama farkındalığına’ sahip, ancak bu özellik geliştirmenin ilk aşamasında olduğu için çoğu üçüncü taraf uygulamasıyla çalışmayabilir.
Şu anda Windows 11’in yapay zekasını karanlık mod, Rahatsız Etmeyin, ekran görüntüsü yakalama, temel ayarları değiştirme ve ekranın sol tarafındaki içeriği özetleme gibi özellikleri etkinleştirmek veya devre dışı bırakmak için kullanabilirsiniz. Belirtmek gerekirse, bu özellik yalnızca içeriği veya web sayfasını Microsoft Edge’de açtığınızda çalışacak.
Yeni Dosya Gezgini
KB5030310 ile birlikte yeniden tasarlanan Dosya Gezgini’ni kullanmaya başlayabilirsiniz. Dosya Gezgini, Microsoft Fluent Design ve WinUI ile tasarlanmış modern bir Dosya Gezgini Ana Sayfası ile birlikte geliyor.
Yenilenen Dosya Gezgini’ne bakıldığında yeni bir ana sayfa, ayrıntılar bölmesi, öneri bölümü, yuvarlatılmış köşeler ve OneDrive entegrasyonu göze çarpıyor. Yeni önerilen dosyalar bölümü yalnızca Microsoft Azure AD hesabıyla çalışıyor, bu nedenle çoğunuz bu özelliği kullanamayacaksınız.
Dikkat çeken bir diğer değişiklik de yerel ve bulut klasörlerinizi destekleyen yeni adres çubuğu. Böylece artık dosyanın eşitleme süreci de dahil olmak üzere OneDrive durumunu izleyebilirsiniz. OneDrive’da kalan ve kullanılan depolama alanını görüntülemek için bir kota açılır kutusu eklendi. Üçüncü taraf bir depolama hizmetiniz varsa açılır pencereyi göremezsiniz.
Ayrıntılar bölmesini simgeye tıklayarak veya klavye kısa yolunu (ALT + Shift + P) kullanarak açabilirsiniz. Özellikle bulut dosyaları için yararlı olan ayrıntılar bölmesi ile içerik veya ilgili içerik hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Dosyayı kimin oluşturduğu, bilgisayar dışında paylaşılıp paylaşılmadığı, değiştirilme tarihi, konumu, boyutu ve daha fazlası gibi seçilen dosyanın bağlamsal bilgileri ayrıntılar bölmesinde gösteriliyor. Ek olarak dosyanın küçük resmi de görüntüleniyor.
Dosya Gezgini, Microsoft Photos’a benzer yeni bir Galeri özelliğine kavuşuyor. Ancak bu özellik Windows 11’in dosya yöneticisi için geliştirildi. Fotoğraflar’daki ‘Tüm Fotoğraflar’ görünümünü hatırlıyor musunuz? Bu da aynı şey fakat Dosya Gezgini’nde yerleşik olarak bulunuyor. Böylelikle fotoğraf koleksiyonu kolayca görüntüleyebilir ve yönetebilirsiniz. Galeri aylara göre düzenleniyor ve en son fotoğraflar Galeri’nin en üstünde görünüyor.
Sürükle-Bırak Özelliği Kullanılamıyor
Artık adres çubuğunu kullanarak dosyaları veya uygulamaları sürükleyip bırakamıyorsunuz. Örneğin, bilgisayarınızda iki klasör varsa ve bir dosyayı birinden diğerine taşımak istiyorsanız bunu eski yöntemle yapamayacaksınız. Geçmişteki sürümlerde ise herhangi bir sorun yoktu.
Belki de tüm kullanıcılar sürükle-bırak işlevini kullanmıyor, ancak bu pratik özellik işleri bir hayli hızlandırıyor. Microsoft, güncellenen adres çubuğunda sürükle ve bırak özelliğinin desteklenmediğini resmi olarak doğruladı. Şirket daha öncesinde gelen tepkilerle birlikte bazı eski özellikleri tekrar getirmişti. Bakalım şimdi neler olacak.
Dev Drive
“Dev Drive” Windows güncellemesinde sunulan bir diğer önemli özellik. Geliştiriciler için özel olarak tasarlanan bu depolama birimi, kritik görevleri için gelişmiş performans vaat ediyor.
Resilient File System (ReFS) teknolojisi kullanılarak oluşturulan bu birim, hem performansı hem de güvenliği yönetmek için optimize edilmiş bir dosya sistemi sunuyor. Dev Drive’ın birincil amacı proje kaynak kodlarını, çalışma klasörlerini ve paket önbelleklerini barındırmak. Belge kütüphaneleri veya uygulama kurulumları gibi genel kullanım için tasarlanmamış.
Dev Drive oluşturmak oldukça kolay. Mevcut bir sürücüden boş alan ayırabilir veya bir VHD/VHDX kullanabilirsiniz. Özelliğe Ayarlar > Sistem > Geliştiriciler için yoluyla veya komut satırı talimatları kullanılarak erişilebilir. Dev Drive için en az 50 GB kapasite ve en iyi performans için 8 GB veya daha fazla RAM ile donatılmış bir cihaza sahip olmak gerekiyor.
Bir not olarak, Microsoft Defender Antivirus’ün ‘Performans modu’ özelliği Dev Drive ile uyumlu çalışacak şekilde ayarlanmış ve minimum kesinti sağlanıyor.
Ses Erişimi
KB5030310 ile özellikle metin yazma konusunda sesli erişim yetenekleri güçlendi. Artık kullanıcılar yanlış tanınan kelimeleri sesli komutlar aracılığıyla zahmetsizce düzeltebiliyor.
Sadece “[metni] düzelt” ya da “şunu düzelt” denildiğinde, numaralandırılmış alternatiflerin yer aldığı bir düzeltme penceresi açılıyor. Kullanıcılar daha sonra tercih ettikleri seçeneği sözlü olarak seçebiliyor.
Başlat’ta Önerilen Web Siteleri
Başlat menüsünün Önerilenler bölümüne web siteleri eklendi. Bu web siteleri sizin için kişiselleştirilecek ve tarama geçmişinizdeki verilerle birlikte gelecek. Böylelikle sizin için öncelikli olan web sitelerine hızlıca erişim sağlayabilirsiniz.
İşte KB5030310’daki tüm önemli özelliklerin listesi:
GÜNDEM
09 Aralık 2023IOS
09 Aralık 2023IOS
09 Aralık 2023IOS
09 Aralık 2023GÜNDEM
09 Aralık 2023OTOMOBIL
09 Aralık 2023OTOMOBIL
09 Aralık 2023